Stödstrumpor och kompression

Kompression mäts i mmHg där mm står för millimeter och Hg för kvicksilver. Det meter hur strumporna reagerar vid viss tryckförändring. För en mer detaljerad beskrivning läs gärna på wikpedia.

Det finns lite olika standarder för kompression men här nedan följer beskrivning av olika mått på kompression och när de bör användas. .

Vem ska ha stödstrumpor/medicinska kompressiosstrumpor

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor finns med olika grader av kompression. Här kommer en kort förklaring till olika vanliga kompressionsklasser.

Stödstrumpor

Stödstrumpor har normalt kompression inom ett mindre spann än vanliga stödstrumpor. Eftersom det inte finns något krav på vad som gäller för vad som får kallas för stödstrumpor så finns det tyvärr strumpor som kallas stödstrumpor men som inte ger någon direkt kompression. En stödstrumpa utgår alltid från ankelmåttet.

En vanlig skillnad mellan stödstrumpor och medicinska kompressionsstrumpor är garnet som används och stickningstekniken. Stödstrumpor använder lite tunnare garn och en stickningsmetod som gör att de påminner mycket om vanliga strumpbyxor i tjocklek och utseende. Det gör att kompressionen håller sig inom ett mindre spann och att de slits lite snabbare. Passar den som vill se ha snygga strumpor på jobbet och i vardagen med bra stöd.

Kompressionsstrumpor tillverkas normalt av tjockare garn och stickningsmetoden gör att de ser lite grövre ut. Fördelarna är att kompressionen håller längre och strumpan blir tåligare. Passar den som har medicinska behov.

Stödstrumpor – Kompression 12-17 mmHg

Stödstrumpor med kompression 12-17 mmHg kallas normalt för mild kompression. De passar alla som vill motverka trötthet i benen, åderbråck och förbättra blodflödet. Speciellt bra för till exempel frisörer och butikspersonal som står upp hela dagarna.

Det är också bra kompression för gravida som börjar känna tendenser till svullna ben och åderbråck.

Stödstrumpor – Kompression 18-22 mmHg

Stödstrumpor med kompression 18-22 mmHg kallas normalt för medelhård kompression. Det passar personer med kroniska men lättare venösa problem, som lider av åderbråck och/eller svullna och trötta ben.

Passar också gravida som har svullna ben och åderbråck.

Stödstrumpor – Kompression 22-27 mmHg

Kompression 22-27 mmHg hjälper personer som lider av venösa problem, som har opererat sig för åderbråck, ödem, flebit och motverkar blodpropp. Den här nivån bör inte användas utan att vårdpersonal (undersköterska, sjuksköterska, läkare, farmaceut) tillfrågas.

Medicinska Kompressionsstrumpor

Medicinska kompressionsstrumpor uppfyller den europeiska standarden för kompressionsklasser som skiljer sig lite från de ovannämnda.

Medicinska kompressionsstrumpor 15-21 mmHg

Används som profylax för riskpatienter med venösa problem, för tunga och trötta ben, lättare åderbråck under graviditet och för att motverka blodpropp och embolism.

Medicinska kompressionsstrumpor 23-32 mmHg

Används för mild kronisk venös insufficiens, tromboflebit med eller utan ödem, efter behandling mot skleros, åderbråck under graviditet och som profylax vid risk för blodpropp och embolism.

Du bör alltid rådfråga läkare innan du väljer medicinska stödstrumpor med kompression 23-32 mmHg.

Medicinska kompressionsstrumpor 34-46 mmHg

Används för svåra fall av venös insufficiens, för att motverka återkomst av svåra bensår (crural ulcers), posttraumatiskt öde, reversibel lymfödem.

Används endast på inrådan av läkare.

You may be interested also in
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -