Instruktioner för stödstrumpor

Många tycker det är svårt att förstå hur måtten ska tas och hur man tar av och på stödstrumporna i praktiken. Här kommer några instruktionsvideor som förhoppningsvis kan vara till hjälp. Först mätning (1 film) därefter på/av tagning (3 filmer). Obs! Filmerna är på engelska och producerade av Sigvaris. Du kan stänga av ljudet om du har svårt att förstå engelska, videon är tillräckligt informativ ändå.

För medicinska kompressionsstrumpor använder man mått som cB, IB och liknande. Du hittar information om dessa här:

Ta mått för stödstrumpor

För vanliga stödstrumpor räcker det oftast med omkrets kring ankeln eller omkrets kring ankel samt omkrets kring vad. För medicinska kompressionsstrumpor krävs mer måttagning men det hjälper en sköterska eller läkare dig med om du har behov.

Här är en enkel film som visar hur man mäter ankel, vad. Lägg märke till att de mäter den breddaste delen på vaden och smalaste vid ankeln. Därefter mäter de benets längd, en stödstrumpa ska sluta ungefär 2 cm under knävecket. Ska du ha vanliga stödstrumpor så behöver du inte mäta längden på benet, det är för medicinskt bruk.

Kompressionen i strumpan utgår från ankelmåttet. En strumpa där du bara kan välja fotstorlek är ingen riktig stödstrumpa.

Ta på stödstrumpor

Många tycker att det är svårt ta på och ta av stödstrumpor. Ett tips är att använda diskhandskar när du tar på dig dina stödstrumpor.

Här kommer tre filmer som visar hur man tar på olika strumpor. Samtliga filmer finns på youtube och visar stödstrumpor från Sigvaris.

I filmerna används Sigvaris gummihandskar. Vanliga diskhandskar är också ett bra hjälpmedel.

Att ta på och av en knä-långa stödstumpor

Att ta på och av en stay-up stödstrumpa.

Här är en film från Youtube som visar hur man tar på stödstrumpbyxor.

Saknar du något typ av instruktion så maila gärna till info@stodstrumpor.nu

Nytt hjälpmedel för stödstrumpor Easyring

Ny har det kommit ett nytt hjälpmedel för stödstrumpor som heter Easyring.

Här är en film som visar hur man använder EasyRing.

You may be interested also in
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -