Stödstrumpor för gravida

När man blir gravid sker stora förändringar i kroppen. Magen växer och många blir illamående under graviditeten. Det är tydliga tecken som märks direkt när de sker men det finns även andra förändringar som inte syns lika tydligt.

Varför ska man ha stödstrumpor när man är gravid

Vid graviditet så förändras kroppen på många sätt och medan vissa gravida upplever graviditeten som helt fantastisk så finns det andra som tyvärr lider av illamående och får fysiska problem under i prinicp hela graviditeten. Som tur är så mår de flesta gravida bra under nästan hela graviditeten.

För problem som illamående hjälper tyvärr inte stödstrumpor men det finns problem där en stödstrumpa kan ge bra effekt. När man blir gravid så ändras hormonerna i kroppen vilket gör att venerna blir lite mjukare vilket i sin tur ökar risken för tunga och trötta ben samt åderbråck. Dessutom utvidgas livmodern (i takt med att barnet i magen växer) vilket ökar trycket på venerna.

Dessa två saker gör att många gravida får åderbråck och svullna fötter och ben.

___________________

ANNONS

Stödstrumpor för gravida från butik21.com

Bra kvalitet och snabba leveranser.

___________________________________

Vilken typ av stödstrumpor ska man när man är gravid?

Alla gravida behöver inte likadana stödstrumpor eftersom problemen är annorlunda.

Knä-höga stödstrumpor för gravida

Många gravida får först svullna fötter och anklar. Då räcker det oftast med vanliga knästrumpor som finns både i nylon och bomull. Många provar lite roligare stödstrumpor men man ska tänka på att många märken inte har den utlovade kompressionen och att några inte heller har graderad kompression. Tänk på att du aldrig ska använda stödstrumpor när nu ligger ner (om inte din läkare specifikt har rekommenderat det) eftersom det vid liggande ställning inte blir samma tryck på benen som när du står upp.

Knä-höga stödstrumpor är det bra att börja med så fort du märker att du blir svullen om fötterna och anklarna. Börja med mild eller normal kompression som du använder när du är ute och promenerar, fikar eller bara ska stå upp. Om du märker att det inte räcker med mild kompression så öka till kompressionsklass 1 och i fungerar inte det så prata med din barnmorska om stödstrumpor klass 2.

Tänk på att knästrumpor inte ska sitta åt längst upp, det får inte bli en specifik rand där eftersom det innebär att stödstrumporna då motverkar blodflödet genom att knipa åt längst upp på vaden.

Stay-up stödstrumpor och stödstrumpbyxor för gravida

Åderbråck drabbar en del gravida. En vanlig plats för åderbråck är knävecken. Då räcker det inte längre med knästrumpor utan stödstrumpor av stay-up modell eller stödstrumpbyxor krävs.

Stay-up stödstrumpor har den fördelen att de är lätta att av och på, lätt att gå på toaletten med (speciellt viktigt när magen är riktigt stor) och är ganska luftiga.

Det är inte heller ovanligt med åderbråck i ljumsken. Då krävs stödstrumpbyxor anpassade för gravida. De har ett anpassningsbart resår över magen så de passar oavsett om magen är stor eller jättestor.

Om du börjar få åderbråck i underlivet ska du genast prata med din barnmorska. Det är något som kan göra väldigt ont och dessutom kan det vara återkommande till nästa graviditet.

You may be interested also in
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -