Stödstrumpbyxor och stay-up

Att ha åderbråck i knävecken är väldigt vanligt och det är något som innebär att man måste stödstrumpor som går ovanför knäet. Då har man två, egentligen tre modeller att välja mellan. Stödstrumpbyxor och stay-up. Men stay-up modellen kan delas in i två delar, dels vanliga stay-up med silikonkant men också långa stödstrumpor med hållare. Här kommer vi skriva lite kort om skillnaderna mellan de olika varianterna och för och nackdelar med varje variant.

Stay-up med silikonkant

Det vanligaste är att använda stödstrumpor av stay-up modell med silikonkant. Silikonkanten håller effektivt fast stödstrumpan runt låret och man får önska kompression längs hela benet.

Fördelar med stay-up är flera.

Det blir inte lika varmt som med stödstrumpbyxor

Enklare att ta av och på än stödstrumpbyxor

Man kan ha olika storlek på olika ben (bra om man exempelvis har opererat ena benet som är svullet) men samma modell färg så det inte syns så tydligt.

Sist men inte minst, det blir enklare att gå på toaletten (speciellt bra när man flyger och det är trånga utrymmen)

Problem med stay-up med silikonkant

Stay-up med silikonkant är ett väldigt bra alternativ för dig som behöver stödstrumpor men inte gillar stödstrumpbyxor. Dock, det finns nackdelar och de passar inte alla.

Nackdelar med stay-up

Vissa personer får utslag av silikon eller gillar inte känslan mot benet.

Personer med väldigt smala lår i jämförelse med knä/vad har svårt att hitta modeller där silikonkanten sitter åt tillräckligt för att hålla upp strumpan.

Personer med breda lår i relation till knä/vad får en silikonkant som sitter åt för hårt och riskerar att motverka stödstrumpans effekt, göra ont och ge skav längs låret.

Som tur är finns alternativ.

Lårlånga stödstrumpor med strumpebandshållare

Minns du mormors gamla långa strumpor med strumpebandshållare eller har du bara sett reklam för strumpebandshållare i tidningar som gör reklam för underkälder med viss stil. Strumpebandshållare är något som förr har förknippats med funktion men nu med en viss, låt oss kalla det, amorös stil

Fördelen med lårlånga stödstrumpor är att de har samma fördelar som stay-up men du slipper silikonkanten. Alltså, lätt att ta av på, du kan ha olika storlekar, det blir inte lika varmt och så vidare.

Nackdelen är att strumpebandshållare är som ett extra bälte.

Stödstrumpbyxor

Stödstrumpbyxor ger kompression längs hela benet, även längst upp där stay-up stödstrumpan inte når. Om du är gravid kan du ha denna stödstrumpbyxa i början av graviditeten men du bör, så fort magen börjar växa, välja den anpassade modellen för gravida.

Fördelarna med stödstrumpbyxor

Det finns flera fördelar med stödstrumpbyxor jämfört med stay-up, den främsta är att de når hela vägen upp på benet. Det är vanligt att kvinnor får åderbråck i området kring ljumsken och det täcker inte stay-up stödstrumpor.

Många kvinnor är också vana att ha vanliga stödstrumpor och då känns stödstrumpor bättre.

Nackdelar med stödstrumpbyxor

Stödstrumpbyxor har en tendens att bli varma vilket är skönt på vintern men jobbigt på sommaren. Då känns ofta stay-up stödstrumpor bättre. För flygvärdinnor som är tvungna att gå på toaletten i små utrymmen kan det också vara jobbigt att ta av och på stödstrumpbyxorna, något att tänka på om man ska ha stödstrumpor när man reser.

Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -