Stödstrumpa – Köp rätt stödstrumpa

Det här ska du tänka på när du köper din stödstrumpa.

Graderad kompression

En riktig stödstrumpa har vad som kallas graderad kompression. Det innebär att kompressionen avtar ju längre upp på benet strumpan når. Effekten blir att du får maximal kompression vid ankeln och att blodet sedan hjälps på sin väg upp till lungor och hjärta. En stödstrumpa som inte har graderad kompression riskerar att strypa blodflödet vilket motverkar dess funktion.

En vanlig strumpa är som en tub, helt rak. Men stödstrumpor tillverkas i speciella maskiner vilket gör att de har större omkrets ju längre upp på benet den går.

Ankelmått och vadmått

Stödstrumpor utgår alltid från ankelmått! Kompressionen ska vara rätt vid ankeln. För de flesta nylonstrumpor används bara ankelmått men många bomullsstrumpor har både ankelmått och vadmått.

Bomullsstrumporna har då två olika bredder för varje skostorlek. Det är för att strumpan ska anpassas perfekt efter ditt ben som kan vara smalare eller bredare än någon som har samma skostorlek.

En stödstrumpa som bara utgår från skostorlek är ingen riktig stödstrumpa. Det är som att välja skor efter vikt!

Stödstrumpor krymper inte

Eftersom det är viktigt att måtten är korrekta så är garnet i stödstrumpor förtvättade. De flesta t-shirts, tröjor, jeans och strumpor/trosor krymper något vid första tvätten. Tillverkarna spar pengar genom att låta kunderna tvätta första tvätten av kläderna själva. När vi köper t-shirts eller jeans så gör det inte så mycket om de krymper. Men stödstrumpor ska ge en viss effekt vilket innebär att de måste passa perfekt. Därför förtvättas garnet vilket gör att stödstrumporna ger garanterad effekt.

Varningstecken

Hur vet man då vilka strumpor som ger korrekt stöd och vilka som bara kallas stödstrumpor. Här kommer en liten lista som kan vara användbar. Den är inte fullständig och det ger ingen garanti för att du väljer rätt.

1. Du ska välj stödstrumpor efter fotstorlek.

Stödet utgår från ankeln för att hjälpa blodflödet upp genom benet. Utgår strumpan inte från ankelmåttet så är stödet inte anpassat efter ditt mått.

2. Det står inget om avtagande och/eller graderad kompression

Trycket ska minska upp längs benet för att hjälpa blodflödet. Vissa strumpor har mer kompression under knät än vid ankeln vilket gör att det försvårar för blodet att komma upp till hjärtat. Motverkar syftet och kan vara direkt skadligt.

3. Stödstrumpor där ”en storlek passar alla”

Det säger sig självt att man måste ha stödstrumpor anpassade efter sina egna mått för att de ska passa.

You may be interested also in
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -