Snabbguide till flygstrumpor

När man ska ut och resa kan det vara bra med stödstrumpor. När du flyger så utsätts dina ben för två saker som man inte normalt råkar ut för. Mindre lufttryck eftersom man befinner sig på hög höjd och stillasittande under många timmar, ofta i rätt trånga utrymmen.

Det här gör att du får en ökad risk för att benen svullnar upp. Det finns också en ökad risk för djup ventrombos, vilket på ren svenska betyder blodpropp i benet. Du kan läsa mer om det ventrombos på wikipedia.

Flygstrumpor vid resa = stödstrumpor

Det som ofta kallas flygstrumpor är egentligen stödstrumpor. Kvalitetstillverkare av stödstrumpor brukar ha en linje för flygstrumpor, resestrumpor eller som de ibland kallas ”Travel Socks”. Det som skiljer så kallade flygstrumpor från vanliga stödstrumpor är oftast bara materialet. Stödstrumpor brukar tillverkas i lite tunnare och luftigare material för att fötterna inte ska vara för varma.

Samtidigt finns det andra företag som kallar vanliga elastiska strumpor med lite tryck för flygstrumpor. Många resestrumpor som du hittar på flygplatser har storlekar som utgår bara från skostorlek. De kan finnas i storlek 35-38, 39-43 och 44-47. Det är inte bra stödstrumpor, du ska alltid utgå från ankelmåttet, det är grunden i en bra stödstrumpa.

Att tänka på när du väljer flygstrumpor

Många flygstrumpor/resestrumpor har mild kompression men det ska ändå vara graderad kompression. Det innbär att kompressionen är 100 % vid ankeln och sedan avtar succesivt. Det gör att blodflödet underlättas, inte motverkas, vilket är risken om strumpan har mer kompression vid vaden än vid ankeln. Flygstrumpan får inte sitta åt längst uppe så det blir ett onormalt tryck där.

Tänk också på när du reser och hur varmt det är. Om du reser på sommaren till exempel så bör du försöka hitta ett par tunna flygstrumpor som du känner dig bekväm med. Är det vinter så kan ett tips vara att ha varma strumpor när du reser till flygplatsen och sedan försöka få av dig skorna när du är inomhus.

Har du problem med svullna ben och ska resa

Använd då medicinska stödstrumpor även under resan. Ta hjälp av butiken du handlar från om du känner dig osäker. Idag finns det många e-butiker som har ett stort utbud av stödstrumpor, du kan maila dem och fråga vad de föreslår. De flesta har väldigt bra produkter och är duktiga på stödstrumpor.

Annars kan du besöka ett apotek eller ett en hjälpmedelsbutik.

Vad kan du göra för minska risken för svullna ben och för att få blodpropp?

Tänk på att röra på fötterna kontinuerligt när du sitter ner. Se till att vadmuskeln rör på sig. Gå upp i gången och rör på dig så hela benen får jobba. Stå på tå, gör knäböj, helt enkelt lite enkel gymnastik. Använd stödstrumpor och kombinera det med rörelse för bästa resultat.

5 Tips för att få rätt flygstrumpor

  1. Beställ i god tid så du kan prova och byta flygstrumpor om de inte är bekväma
  2. Blir du lätt svullen om benen. Sätt på dig flygstrumporna på morgonen när resan börjar.
  3. Ska du bort på en weekendresa, beställ två par, använd ett par när du flyger ut och ett par när du flyger hem.
  4. Brukar du svullna om hela benen, använd stay-up stödstrumpor istället för stödstrumpbyxor. Lättare att gå på toaletten i trånga utrymmen och inte lika varmt.
  5. Tänk på att välja ett svalt material som exempelvis bambu om du normalt blir varm om fötterna.

Frågor och svar om flygstrumpor

Vi får många frågor om vilka strumpor man ska ha när man flyger, olika kompressionsklasser och så vidare. Här nedan försöker skriver vi svar på olika frågor vi fått och fortfarande får. Sidan uppdateras kontinuerligt så titta tillbaka inför varje resa om du känner dig osäker.

Jag ska resa långt, vilken kompressionsklass ska jag  ha?

Hur långt du ska flyga har inget med vilken kompressionsklass du behöver. Oavsett om du flyger från Stockholm till Malmö eller från Köpenhamn till San Francisco så ska du ha samma kompression. Använder du inte stödstrumpor i normala fall så välj flygstrumpor i kompressionsklass 1. Det är kompression 18-22 mmHg, 15-20 mmHg eller 15-21 mmHg.

När kan man flyga vid graviditet? Hjälper det med stödstrumpor under flygningen när man är gravid?

Det här är två helt separata frågor. Den som bäst avgör om du kan flyga under din graviditet är barnmorskan eller en läkare. Rådfråga alltid på BVC innan du flyger.

Självklart hjälper stödstrumpor mot svullnad även för gravida. Men kolla alltid med barnmorskan om det är säkert för dig att flyga.

You may be interested also in
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -