Flygstrumpor perfekt för weekend resan

Ska du ut på en kortare weekendresa där du flyger lite kortare tid? Då kanske du tänker att du inte behöver stödstrumpor under flygresan, eller under någon del av resan. Ta del av vår topplista på varför stödstrumpor ska vara en naturlig del av varje resa och tänk sedan om.

Fem bästa skälen att du ska ta med flygstrumpor på resan

Här är fem skäl till varför weekendesan blir bättre med flygstrumpor. Gillar du att gör korta resor till städer i Europa. Var smart och använd flygstrumpor.

1. Njut av resan och landa i form

Stödstrumpor under flygresan minskar effektivt risken för trötta ben. Det är ju faktiskt där man har dom.

2. Minska risken för blodpropp

Risken för blodpropp är ganska liten men kan drabba även yngre och vältränade personer. En blodpropp innebär smärta och du kan behöva medicineras efteråt. OBS risken för blodpropp är som sagt liten men det kan vara bra att ha i åtanke. Vi som jobbar med det här får alltid höra av personer vi träffar att de fått blodpropp vid en resa. Vi stöter på det ofta men risken är som sagt ganska liten.

3. Använd flygstrumpor på plats

Gillar du att promenera, gå på museum och sightseeing i allmänhet. Använd stödstrumporna när är ute så blir du inte lika trött i benen. Perfekt för att orka hela helgen.

4. Ta med två par och var redo för hemfärd

Brukar du stå där sista dagen och vara tvungen att välja mellan vilka redan använda strumpor du ska ha på vägen hem. Du är inte ensam. Tar du med ett par strumpor som är bara för hemresan så slipper du det här lilla problemet. Kan du ta av dig skorna på flyget hem också.

5. Ta tillfället i akt och sporta med kompressionsstrumpor

Flygstrumpor är kompressionsstrumpor och dessa är bra för sport. Passa på att träna lite under resan, räcker med en snabb powerwalk eller en liten löprunda. Då njuter du extra av det där glaset vin eller öl på kvällen.

Stödstrumpor – bakgrund

Stödstrumpor utvecklades antagligen första gången på 50-talet då nytt material gjorde det möjligt att tillverka elastiska strumpor. I Europa var det Varitex som utvecklade stödstrumpor och i USA jobbade ingenjören och uppfinnaren Conrad Jobst med att ta fram elastiska strumpor med graderad kompression. Vem som var först är svårt att veta men grunden lades antagligen under den tiden.

Stödstrumpor, kompressionsstrumpor och anti-trombosstrumpor.

Vad är egentligen vad, vad behöver du och vad är skillnaden egentligen. I Sverige har begreppet kompressionsstrumpor mest kommit att handla om olika typer av stödstrumpor som man använder i sportsammanhang. Stora tillverkare som CEP, Nike, Adidas med flera har gjort begreppet kompressionsstrumpor till en del av funktionsplagg som förbättrar prestation och återhämtning.

Antagligen har detta varit ett sätt att komma bort från termen stödstrumpor som förknippas med något tråkigt (till utseendet) och negativt (problem med åderbråck, svullna ben och så vidare) istället för möjligheter.

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor är i grunden samma sak. Elastiska strumpor som ger kompression runt benet. Enkelt eller hur!

Anti-trombosstrumpor är speciellt utvecklade för sjukvården och du kan läsa mer om dessa här: Anti-trombosstrumpor guide

Behöver jag stödstrumpor resten av livet om jag börjar använda stödstrumpor?

Anledningen till att du behöver stödstrumpor från början är det viktiga när det handlar om hur länge du kan tänkas behöva stödstrumpor. Du bör inte ha stödstrumpor om du inte har behov av dom. Kvinnor kommer normalt i kontakt med stödstrumpor under sin graviditet då många får problem med svullna fötter och ibland även svullnad kring benen.

Ett annat vanligt användningsområde är när man flyger (då kallas det ibland flygstrumpor men det är samma sak). Använder man stödstrumpor under graviditet eller vid resa så betyder det inte att man behöver stödstrumpor resten av livet.

Roliga stödstrumpor ett modernt tilltag

Idag används stödstrumpor av många olika grupper. Flygvärdinnor använder stödstrumpor i arbetet eftersom trycket minskar så mycket när man kommer upp i luften. Många butiksbiträden och frisörer använder stödstrumpor eftersom det minskar sannolikheten för åderbråck. Risken för åderbråck ökar när man står still mycket eftersom stillastående innebär att vadmuskeln inte arbetar och hjälper till att pumpa upp blodet i kroppen. Dessutom använder många stödstrumpor när de är ute och springer, cyklar och åker skidor. Då kallas det populärt kompressionsstrumpor och ingår som ett komplement till träningsutrustningen.

Tidigare så har stödstrumpor endast använts vid sjukdom, problem med svullna fötter/ben och i samband med operation. Grupper som använt stödstrumpor har då varit de som drabbats av venösa problem, har åderbråck och i samband med operation. Därefter har grupper som kabinpersonal börjat använda det i jobbet och nu är det många frisörer, sjuksköterskor och andra som står och går mycket på jobbet som använder stödstrumpor dagligen.

Den tredje gruppen som tillkommit är motionärer på olika nivå. Det är allt från elitmotionärer till vanliga joggare som använder stödstrumpor, fast då under den mer sportiga benämningen kompressionsplagg eller kompressionsstrumpor, när de ger sig ut i spåret.

Funktion hos stödstrumpor

De blodkärl som leder syrefattigt blod tillbaka till hjärtat kallas vener. Venklaffar gör att blodet inte flyter tillbaka mellan hjärtslagen. Lider man av venösa problem så fungerar inte venklaffarna som tänkt. Det kan bero på att venklaffarna är är förstörda eller att blodkärlen vidgat sig få pass mycket att de inte håller tätt.

Då får kroppen problem att transportera blodet upp i kroppen och det leder till svullna ben, risk för åderbråck och ibland även smärta och obehag.

Det stödstrumpor gör är att de trycker ihop  benet och fungerar som en tryckförband runt benen. Det underlättar för hjärtat och vadmuskeln att pumpa upp blodet i kroppen.

VIKTIGT om stödstrumpor

Eftersom stödstrumporna trycker ihop benen måste det vara avtagande tryck.

Hösten är här och många söker varmare stödstrumpor som passar till såväl arbete som promenader. Då kan vi rekommendera stödstrumpor i ull eller stödstrumpbyxor med bomull (med en större andel bomull, innehåller inte bara bomull).

Doktorn rekommenderar har också kommit med en ny serie stödstrumpor i ull. Du hittar grå stödstrumpor i ull och svarta stödstrumpor i ull hos butik21.

Men vi skriver också om medicinska kompressionsstrumpor och underinstruktioner så finns instruktionsfilmer som visar hur man tar på sig stödstrumpor på bästa sätt. Bra för dig som använder stödstrumpor för första gången eller som jobbar som personlig assistent eller vårdare.

Senaste frågan om stödstrumpor

Nu börjar det bli kallt och många vill ha varma stödstrumpor. Vi fick precis en fråga om högre denier gör strumpan varmare. Här kan du läsa mer om vilka stödstrumpor vi rekommenderar när det blir kallt. Varma stödstrumpor

Snabb guide till stödstrumpor

Har du blivit rekommenderad stödstrumpor men vet inte riktigt vad det är? Här kommer snabb information om vad du ska tänka på.

Vilken kompression har stödstrumporna

Kontrollera alltid vilken kompression det är på de stödstrumpor du funderar på att köpa. För att motverka svullna och trötta fötter räcker det ofta med 12-17 mmHg. Har du tendenser till åderbråck så används oftast kompression 18-22 mmHg eller mer.

Är du gravid så frågan barnmorskan vilken kompression hon/han tycker passar för dina behov.

Använd bara stödstrumpor med graderad kompression.

Vilken modell ska jag ha?

Normalt sett fungerar knä-höga stödstrumpor för de flesta. När man är gravid så får man oftast problem med fötter och vader. Stödstrumporna håller ihop benen så det blir lättare för kroppen att få upp allt blod till hjärtat igen. Den del på kroppen som behöver mest hjälp är då vid anklar, fötter och vad.

Har du problem med svullnad/åderbråck vid knäveck använd stay-up.Då får du kompression även runt knäet och en bit upp på låret.

Använd stödstrumpbyxa om du vill ha jämnt stöd över hela benet och/eller har problem med åderbråck längre upp på benet. Är du gravid så finns speciella stödstrumpbyxor för gravida.

You may be interested also in
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -