Antitrombosstrumpor

Anti-trombosstrumpor en enkel guide

Antitrombosstrumpor är en form av stödstrumpor som har ett ”titthål” för att man ska kunna se att blodcirkulationen fungerar som den ska. Så kan man läsa på wikipedia ”Antitrombosstrumpor har alltid ett inspektionshål på ovan- eller underdelen av foten. Detta för att cirkulationen enkelt ska kunna observeras dagligen

Att tillverka anti-trombosstrumpor skiljer sig inte så mycket från att tillverka vanliga stödstrumpor vilket innebär att det ofta är samma tillverkare som gör stödstrumpor som tillverkar anti-trombosstrumpor. I Sverige finns flera företag som tillverkar antitrombosstrumpor och i Sverige så tillverkas anti-trombosstrumpor som används inom sjukvården och bland annat säljs till konsumenter genom butik21.com.

Anti-trombosstrumpor är vanligast vid sjukhus och kan oftast tvättas i 90 grader utan att de krymper. För patienter som är sängliggande och behöver kompression är det bra med ett titthål så läkare och sjukhuspersonal kan kontrollera blodflödet. Det är inte lika viktigt för patienter som kan gå och röra på sig eftersom de patienter har en förmåga att känna själva och kan se sina egna ben och fötter på ett annat sätt.

Så används anti-trombosstrumpor

Vid normalt behov av stödstrumpor använder man oftast andra typer av strumpor. Den största anledningen till det är att anti-trombosstrumpor oftast är vita och ganska trista i utseende. Däremot fungerar dessa lika bra som andra stödstrumpor och en stor fördel är att de oftast passar personer med ganska breda vader eftersom de tillverkas i fler bredder än vanliga stödstrumpor.

Fördelen med anti-trombosstrumpor är att de normalt finns i lite större storlekar och därför passar även personer med breda vader.

Färgkoder för anti-trombosstrumpor

För att sjukvårdspersonal snabbt ska kunna se vilka storlek en patient har på en anti-trombosstrumpa så använder man färgkoder. Storlekstabellen utgår alltid från ankelns omkrets.

Färgkoderna är följande:

Röd – ankelmått 17-23 cm

Gul – ankelmått 18-24 cm

Natur – ankelmått 19-25 cm

Blå – ankelmått 20-26 cm

Grön – ankelmått 21-27 cm

Grå – ankelmått 22-28 cm

Svart – ankelmått 23-29 cm

Sammanfattning

Anti-trombosstrumpor skiljer sig inte nämnvärt från vanliga stödstrumpor men är anpassade till vården där patienten kanske inte själv kan avgöra om strumpan sitter bra eller inte.

Fördelar med anti-trombosstrumpor

+ Går oftast att tvätta i 90 grader

+ Bra för sängliggande patienter eftersom det finns titthål

+ Många storlekar som passar även den med breda vader

Nackdelar med anti-trombosstrumpor

– Begränsat utseende (kan uppfattas som tråkiga)

1 Comment
Leave Comment

- Stödstrumpor -

Välkommen till stödstrumpor.nu. Här hittar du information om stödstrumpor, varför du ska ha dom, tips på hur du använder dom och lite tips om var du hittar bra inköpsställen.

Behöver du stödstrumpor under graviditet, inför resan eller för att doktorn rekommenderat så hittar du förhoppningsvis svar på eventuella frågor här.

- Hett -